Boek
Nederlands
De tijd tikt voor Alma. Elke dag, alsof het haar laatste is, windt ze de staande klok op die haar door decennia van verdriet en vreugde heeft begeleid. Sommige van haar herinneringen probeert ze te verdringen, maar met name de gedachten aan haar overleden man, de horlogemaker Otto, verstoren haar gemoedsrust. Wat is er met Otto gebeurd? Alma kent de waarheid, maar waarom kan ze zich die dan niet h
Titel
Uurwerk
Auteur
Ane Riel 1971-
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Urværk
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
238 p.
ISBN
9789044649550 (paperback)

Besprekingen

Een leven vol storingen

In Uurwerk portretteert Ane Riel een dementerende vrouw die nog één keer wil razen tegen het stervende licht.

Op de website van de Deense auteur Ane Riel worden Hars en Beest, de twee romans waarmee ze de voorbije jaren internationaal doorbrak, expliciet als literatuur bestempeld en niet als misdaadromans, hoewel ze voor Hars in binnen- en buitenland talloze prijzen voor het beste misdaadverhaal ontving. Hars, over een geïsoleerde disfunctionele familie, en Beest, over twee zwervers in een gewelddadige wereld, zijn inderdaad geen klassieke misdaadromans, hoewel moord en doodslag er wel integraal deel van uitmaken en ze uitblinken in behoorlijk losgeslagen personages die Riel uitmuntend typeert.

In vergelijking daarmee is haar nieuwe roman een opvallend sober boek waarin de misdaad latent maar dreigend aanwezig is. Uurwerk is het fascinerende portret van een ­dementerende vrouw die steeds meer het nu en het toen met elkaar verwart. Ooit baatte ­Alma Sørensen met haar man Otto een winkel uit in klokken en uurwerken. Maar door een drama moest het echtpaar de winkel …Lees verder

Vijf voor twaalf

Een oude vrouw, een klok en een vrolijk buurjongetje: meer heeft de Deense Ane Riel niet nodig om een tijdbom van een boek te schrijven.

Alma woont aan het eind van een doodlopende straat, waar ze haar trage dagen alleen slijt. De tijd heeft gaten in haar geheugen geslagen. Soms betrapt ze zichzelf slapend op het toilet of op de grond na ogenschijnlijk een valpartij. Dan duurt het soms een uur voor ze weer recht kan krabbelen. Alleen de staande klok houdt haar in leven. Die opwinden is elke avond haar laatste dagtaak, maar het tikken hoort ze niet: ze is al jaren doof.

Bezoek is zeldzaam. De post is een stapel papier op de mat en elke week staat er een krat eten voor de deur. Ze weet alleen niet wie ervoor betaalt. Op tafel liggen vergeelde briefjes: ‘Zorg dat je voldoende eet’ en ‘Soms ben je in de war, rust dan even uit’. Heeft zij die geschreven?

In vlagen herinnert ze zich haar leven. Haar dode dochter, haar overleden man Otto die een horlogewinkel uitbaatte maar op het eind van zijn leven verbitterd raakte en waarschijnlijk zijn levenswerk in de fik stak om de verzekering o…Lees verder

Over Ane Riel

Ane Riel (Aarhus, 25 september 1971) is een Deens schrijfster van misdaadromans.

Biografie

Ane Brahm Lauritsen werd in 1971 in Aarhus geboren als dochter van een advocaat en Mette Bram Lauritzen, een schrijfster en illustrator van kinderboeken. Ze studeerde in 1990 af aan het Marselisborg Gymnasium om vervolgens geschiedenis te studeren aan de Universiteit van Aarhus maar stopte vroegtijdig. In 1996 verhuisde ze naar Kopenhagen met de ambitie de opleiding illustrator te volgen aan de Kunstakademiets Designskole maar slaagde niet in haar toelatingsexamen.

Riel’s eerste boek was een schoolboek over kunst dat ze in 1995 samen met een medestudente aan de universiteit publiceerde. Ze publiceerde nog enkele schoolboeken en een aantal kinderboeken met illustraties van haar moeder.

Riel debuteerde in 2013 met de misdaadroman Slagteren fra Liseleje die werd bekroond met Det Danske Kriminalakademis debutantpr…Lees verder op Wikipedia