Sciencefictionfilm die speelt in 2035 waarbij een politieagent het opneemt tegen een leger robotten
Titel
I, robot / regie Alex Proyas ; scen. Jeff Vintar ... [et al.] ; gebaseerd op korte verhalen van Isaac Asimov
Regisseur
Alex Proyas
Naar het werk van
Isaac Asimov
Scenarist
Jeff Vintar
Componist
Marco Beltrami 1966-
Acteur
Will Smith 1968-
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
ca. 114 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
8712626016571

Besprekingen

Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2004 van Alex Proyas, met Will Smith en Bridget Moynahan. Vrij naar de roman van Isaac Asimov. Het verhaal speelt zich af in 2035 als robots dusdanig geperfectioneerd en ingeburgerd zijn dat iedereen zo'n hulp in de huishouding heeft. Del Spooner (Smith) is een wantrouwige politieagent die de strijd moet aangaan tegen een leger op hol geslagen robots. De Nederlandse pers is verdeeld in zijn mening over deze film. Hans Nauta (Trouw 4-8-'04): 'Van 'I, robot' blijven vooral de special effects, de snelgemonteerde achtervolging, het futuristische stadsontwerp en de vloeiende vormgeving bij.' NRC vindt de film 'gewoon mislukt.' Nev Pierce (BBC,i 5-8-'04) geeft 4 (van 5) sterren: 'As an exploration of the ethical issues around artificial intelligence, it's more engaging and unpretentious than A.I. (...) A pumped up Smith struts through a broad performance, likeable and smartmouthed, always ready with a pithy one-liner.' Disc 1 bevat de film en een aantal ex…Lees verder

Over Alex Proyas

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sachyn

Alex Proyas (23 september 1963) is een Australische filmregisseur, -schrijver en producent. Hij werd geboren in Egypte. Zijn ouders waren van Griekse afkomst. Toen Proyas drie was verhuisde hij naar Sydney.

Aan het begin van zijn filmcarrière regisseerde hij vele muziekvideo's. Hij werkte vaak samen met production-designer Patrick Tatopoulos.

Zijn eerste grote filmproductie was de filmversie van het stripboek The Crow. De hoofdrol was voor Brandon Lee. De film liep uit op een drama. Michael Massee zou in een van de laatste scènes met een pistool op Lee schieten. Het pistool bevatte naast losse flodders echter ook een echte kogel. Die kogel zorgde ervoor dat Lee uiteindelijk overleed, acht dagen voordat de film afgerond zou worden in maart 1993. In mei 1994 werd de film alsnog succesvol uitgegeven.

In 1998 schreef en regisseerde hij de sciencefictionfilm Dark City. De opbrengst van de film viel tegen ondanks de vele prijzen die de film won. …Lees verder op Wikipedia