Titel
The big short
Regisseur
Adam McKay
Naar het werk van
Michael M. Lewis 1960-
Componist
Nicholas Britell
Acteur
Christian Bale Steve Carell Ryan Gosling Brad Pitt
Taal
Engels
Uitgever
Paramount, ©2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
ca. 125 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
EAN
5053083068530

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 2015 van Adam McKay (Anchorman) met in de hoofrollen Christian Bale, Steve Carell en Brad Pitt. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller* van Michael Lewis, waarin verhaald wordt hoe aan het begin van dit millennium een groep beursjongens speculeerde op de instorting van Amerikaanse huizenmarkt. Het heeft hen geen windeieren gelegd. Berend Jan Bockting (Volkskrant, 21-1-’16) geeft 4 sterren: ‘The Big Short biedt een groot publiek niet alleen intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld - de film maakt er ook spektakel van.’ Ook 4 sterren van Sabeth Snijders (NRC, 20-1-’16): ‘Sympathie voor deze figuren voel je amper, je beseft dat ook zij geld hebben verdiend over de rug van anderen. Bovendien geeft de nerveus ronddartelende camera onvoldoende tijd hen echt te introduceren: tussen alle economische en biografische informatie wordt ook een tijdsbeeld geschetst en is er aandacht voor het echte slachtoffer van de crisis: de gewone man. Maar d…Lees verder

Over Adam McKay

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Red Carpet Report on Mingle Media TV from Culver City, USA

Adam McKay (Philadelphia, 17 april 1968) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent, scenarioschrijver, acteur en komiek.

Biografie

Adam McKay werd geboren in 1968 in Philadelphia (Pennsylvania). Hij was medeoprichter van de improvisatietheatergroep Upright Citizens Brigade. Vanaf 1995 tot 2001 schreef hij mee aan de scenario’s van de televisieserie Saturday Night Live voor de NBC. In 2004 schreef en regisseerde hij zijn eerste speelfilm Anchorman : The Legend of Ron Burgundy, waarin hij ook acteerde. Voor zijn biografische film The Big Short (2015) kreeg hij drie Oscarnominaties (beste film, beste regie en beste bewerkte scenario). De satirische biopic Vice (2018) werd bedacht met acht Oscarnominaties.

McKay is sinds 1996 gehuwd met Shira Piven (zuster van de acteur Jeremy Piven) en ze hebben samen twee kinderen.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia